Siirry sisältöön

Reaktorit

Reaktorit ovat usein prosessilaitoksen sydän, jossa kemiallinen reaktio tai aineen muodonmuutos suoritetaan. Reaktion käynnistämiseksi pitää sisältö usein lämmittää ja lopuksi taas jäädyttää. Ainesosien yhteen saattamiseksi ja prosessin tehostamiseksi reaktorissa on poikkeuksetta sekoitin.

Japrotek Oy Ab suunnittelee ja valmistaa reaktoreita, joiden halkaisija voi olla jopa yli 6 m ja korkeus 50 m. Yleensä puoliputkivaippaiset painereaktorit ovat enintään 250 m3. Koosta ja lämpötilasta riippuen reaktorin paine voi olla jopa 100 bar.

Reaktorin panoksen tuotantoaika määräytyy usein panoksen lämmitykseen ja jäädytykseen tarvittavasta ajasta. Pienet säiliöt voidaan varustaa kaksoisvaipalla, mutta säiliön koon sekä lämmittävän ja jäädyttävän aineen paineen noustessa pitää siirtyä pistehitsattuihin nk. “dimple jacketeihin”. Suurimmat reaktorit varustetaan poikkeuksetta puoliputkivaipalla. Kaikkein tehokkain lämmönsiirto aikaansaadaan säiliön sisällä olevilla lämmönsiirtoputkilla tai termokanavaelementeillä.

Reaktorin sekoitin toimitetaan tapauskohtaisesti prosessivaatimusten ja aineominaisuuksien mukaan. Sekoittimen koko ja tyyppi valitaan usein sen mukaan, pitääkö väliaineessa saada aikaan leikkausvoimia vai riittääkö pelkkä ainesosien sekoitus. Myös tehokkaan lämmönsiirron aikaansaamiseksi sekoittimen rooli on keskeinen.

Paineellisen reaktorin sekoitin varustetaan tavallisesti kaksoismekaanisella akselitiivisteellä, jonka rakennemateriaalit valitaan reaktorin sisällön mukaan. Reaktorin sisäosat voidaan hioa Ra 0,2 pinnankarkeuteen asti ja vielä tarvittaessa kiillottaa elektrolyyttisesti.

Japrotek voi myös suunnitella ja toimittaa reaktorin hoitotasot, tikkaat, eristyksen ja ympäryslaitteet.

Esimerkkejä Japrotekin lukuisista toimituksista ovat polymerointi-, lannoite-, hartsi- ja liimareaktorit. Myös esim. kiteyttimet ja lääkeaineiden valmistussäiliöt voidaan lukea reaktoreihin.